Difference between revisions of "Clasa a V-a lecția 5 - 14 sep 2017"

From Algopedia
Jump to: navigation, search
 
Line 1: Line 1:
 
= Tema - rezolvări =
 
= Tema - rezolvări =
* Ce-au fost mai întîi, penele sau zborul?<br/>'''Răspuns''':penele au fost mai înainte. Problema ne cere să spunem cum au evoluat păsările: cînd s-au desprins din dinozauri aveau deja pene, sau au dezvoltat pene ulterior? O căutare pe ''when did feathers first appear'' are multe rezultate care spun că dinozaurii aveau pene înainte ca ei să evolueze în păsări. Dintre aceste rezultate: [https://en.wikipedia.org/wiki/Feathered_dinosaur Feathered dinosaur] și [http://people.eku.edu/ritchisong/feather_evolution.htm Feather evolution]. Cercetătorii au găsit pene de dinozaur conservate în chihlimbar. Penele foloseau pentru a atrage atenția asupra lor (precum păunii) și, poate, pentru a se încălzi, similar blănii mamiferelor din ziua de azi. Ulterior păsările, care au evoluat din dinozauri, au folosit penele pentru a zbura.
 
* Frînghiile care ard într-o oră.<br/>'''Răspuns''': vom măsura 15 minute astfel: dăm foc primei frînghii la un capăt, iar celeilalte frînghii la ambele capete. Frînghia 2 va arde in 30 de minute, timp în care prima frînghie va mai avea 30 de minute de ardere. La momentul cînd frînghia 2 s-a terminat dăm foc și la celălalt capăt al frînghiei 1. În acest moment începem numărătoarea. Restul frînghiei 1 va arde în 15 minute.
 
* Să se afișeze numărul de ani bisecți între anul a și anul b.<br/>'''Răspuns''': Avem două rezolvări:
 
** '''Rezolvarea 1''': vom merge cu a din 1 în 1 pînă ce ajungem la b. Pentru fiecare valoare a lui a testăm dacă este an bisect și adunăm 1 la un contor de ani numit nr. Iată schema logică: [[Image:sl-ani-bisecti-1.gif|frame|none|Numărul de ani bisecți - rezolvarea 1]] Remarcați că a are rol de contor, el numărînd de la a la b, iar nr are rol atît de contor, el numărînd anii bisecți, cît și de acumulator, el acumulînd rezultatul.
 
** '''Rezolvarea 2''': ne folosim de ideea din altă schemă logică, cea din lecția 3 în care se cerea să afișăm numărul de numere divizibile cu k din intervalul [a, b]. Pentru a afla numărul de ani bisecți din intervalul [a, b] procedăm astfel: adunăm anii divizibili cu 4. Dar în felul acesta am adunat în plus anii divizibili cu 100, așa încît la pasul doi îi scădem. Dar acum am scăzut prea mulți ani, deoarece i-am scăzut pe cei divizibili cu 400, așa încît îi adunăm la loc. Iată schema logică: [[Image:sl-ani-bisecti-2.gif|frame|none|Numărul de ani bisecți - rezolvarea 2]]
 
** Care din cele două rezolvări este mai bună? Pentru a răspunde să ne gîndim ce se întîmplă atunci cînd b este foarte mare. Să spunem că a este 2000 și b este 52000. Prima schemă va executa bucla de 50000 de ori, ceea ce duce la foarte multe calcule. A doua schemă, în schimb, va executa un număr mic de calcule, independent de valorile anilor a și b. Deci a doua rezolvare este mai bună. Țineți minte: nu întotdeauna rezolvarea mai scurtă, sau cea pe care o știți mai bine este și cea mai bună!
 
* Să se afișeze a k-a cifră de la coadă a lui n.<br/>'''Răspuns''': vom elimina k-1 cifre din coada lui n, iar apoi vom afișa ultima sa cifră. Vom număra în variabila e care este numărul cifrei curente. Apoi vom tăia ultima cifră a lui n într-o secvență repetitivă. De fiecare dată cînd tăiem o cifră mărim e cu 1 pentru a avansa pe cifra următoare. Atunci cînd e ajunge la k ne oprim și afișăm ultima cifră a lui n: [[Image:sl-cifra-k.gif|frame|none|Cifra k a lui n]] Remarcați că e are rol de contor, numără cîte cifre am tăiat.
 
  
 
Rezolvări aici [http://solpedia.francu.com/wiki/index.php/Clasa_a_V-a_lec%C8%9Bia_4_-_11_sep_2017]
 
Rezolvări aici [http://solpedia.francu.com/wiki/index.php/Clasa_a_V-a_lec%C8%9Bia_4_-_11_sep_2017]

Latest revision as of 11:57, 13 September 2019

Tema - rezolvări

Rezolvări aici [1]

Anunț

Precum știți, sîmbătă 16 februarie septembrie (pare că timpul curge altfel pentru mine) avem un test, la ora 14:00 în aceeași sală, AN034 din rectoratul UPB. Vă rog să aveți la voi foi și ceva de scris, pix, creion, stilou, ce preferați.

Lecție

Video al lecției 5.

Exerciții cu structura repetitivă tip WHILE-DO

Suma cifrelor unui număr

Să se afișeze suma cifrelor lui n

Schemă logică

În această schemă logică s este o variabilă de tip acumulator, deoarece în ea se acumulează rezultatul.

Inversul unui număr

Să se calculeze și să se afișeze inversul lui n.

Schemă logică

În această schemă logică r este o variabilă de tip acumulator, deoarece ea acumulează rezultatul final.

Palindrom

Exercițiu din lecția anterioară pe care nu am mai apucat să-l facem: palindrom.

Tema

  • De ce pocnește biciul?
  • Se dau șase chibrituri. Să se aranjeze astfel încît să se formeze 4 triunghiuri. Nu aveți voie să rupeți bețele și nici să lăsați "mustăți" (bucăți de bețe care nu sînt parte din nici un triunghi).
  • Se dă un număr n. Să se afișeze numărul de cifre al lui n.
  • Se dă un număr n. Să se spună dacă n este de forma 2k (adică dacă este putere a lui 2).

Rezolvări aici [2]